School trip

Sta deca rade/uce na istom? Upravljanje kajakom, voznja mountain bike-a, orijentacija u pustinji uz pomoc GPS uredjaja, posmatranje zvezdanog neba i upoznavanje sa karakteristicnim sazvezdjima, pravljenje splava, posmatranje morskih kornjaca... nocno zezanje i pevanje uz logorsku vatru. Dosadno i nemastovito, zar ne?

Ekskurzija

Cerka sutra ide na ekskurziju u Fujairah, jedan od emirata u sastavu UAE. Sest emirata su se ujedinili 1971 godine (plus jos jedan, godinu dana kasnije) jer su seici seli i dogovorili se tako. Oni nasi seici se nisu mogli dogovoriti ni oko raspada. Verovatno zato sto su se nasi emirati ujedinili kao "rezultat teznji naroda da zive zajedno" a ne iz interesa i slicnih prozaicnih razloga. Jugoslavija, koju je cinilo sest republika (plus zamalo jos jedna), je u svakom gradu imala ulicu sa imenom glavnog seika. Isto je i ovde. Kada im je glavni seik umro, kol'ko sam shvatio, svi su bili tuzni i plakali. K'o i kod nas. Jedino sto ovde onaj njihov stari glavni seik i dalje ima svoju ulicu (onu najvecu) u svakom gradu, a bogami i ostali seici po neku ulicicu ili barem most... Nisam bas siguran da nas Stari seik jos uvek ima ulice a i ovi sto su ga nasledili izgleda nisu zasluzili bas nista. Kako god bilo, mi smo (k'o deca) isli na ekskurzije u susedne emirate Hrvatsku i Bosnu, a beogradski klinci danas moraju u inostranstvo. Blago njima.

Zeleni Zube kazi dragicka!

Dolazi Rajat Al Kabout - arapski Spiderman! Citam danas u novinama da je Teshkeel Media Group (Kuwait) potpisao ugovor sa Marvel Entertainment Inc. i da se uskoro mogu ocekivati prvi stripovi u kojima ce Hulk, X-Men i ostali "govoriti" arapski. Ovi ovde se vec loze da arapski Spidermen mora "ziveti" u Dubai-ju, jer su ovdasnji oblakoderi jedina prava scenografija za njega. Ali to nije sve, CEO pomenute TMG zeli da "... get the rights of an Islamic version, not just translate." E, tu sam odlepio od smeha, nakratko doduse, jer u istom clanku citam da vec vise od godinu dana postoji Indijski Spiderman "...a young, Indian boy named Pavitr Prabhakar. As Spiderman, Pavitr leaps around rickshaws and scooters in Indian streets, while swinging from monuments such as the Gateway of India and the Taj Mahal, wearing a jooti (traditional shoes) and dhoti (Indian wrap-around worn by men)." Iskreno se nadam da Super Operater i Super Ridza nece imati prilike da se suoce sa inkarnacijom Zelenog Zuba u izdanju sa Ghutra-om umesto vunene kape na glavi!?

Ponovo radi bioskop!

Samo da potvrdim: Ramadan je i zvanicno zavrsen... Jutrosnji, skoro tri sata dug dzamijski medley probudio je R. ali ne i mene. Pa kako onda ja to znam? TV je prozor u svet... Mesec dana se na 34 kanalu Orbit-a mogla videti samo staticna, roze strana s' informacijom da tokom Ramadana nema FTV-ja. Doticni kanal se u ovim krajevima jos uvek tretira kao, u najmanju ruku, "erotski" i neprekidni defile poluobnazenih lepotica bi samo predstavljao "dodatnu kusnju" za ionako napacenje vernike. E pa, od jutros je 34 kanal ponovo onaj isti od pre mesec dana.

Totalni mrak

Kad' smo vec kod praznovanja; zna se da dok jednom ne smrkne - drugom nema da svane. Iako ce tek sutra ili preksutra za Muslimanski zivalj praznovanje prestati ("smrkne"), ovi drugi su vec uveliko poceli sa svojim senlucenjem ("svane"). Danas je treci i udarni dan Diwali-ja, velikog praznika Svetlosti i ocigledno je ko cini vecinu populacije Dubai-ja. Cak i neiskusno oko totalnog laika lako moze prepoznati iza koje se terase i prozora krije Indijac (vidi prilozeni fotos).


Btw, kad rekoh "senlucenje" - tacno tako sam i mislio. Nije sve u lampionima, svecicama, prskalicama, novogodisnjim ukrasima... ovo zvuci kao Nova godina na Novom Beogradu sredinom prosle dekade. Doduse, ovima niko nije podelio oruzje pa mogu samo da bacaju petarde ali ... lici.


Mesecina, mesecina...

Sutra mozda radim a mozda i ne. Zavisi od mesecine, ako sam to dobro razumeo. Zanimljivo! Isto tako sam pre oko 30 dana bio u potpunoj dilemi da li sutradan radim skraceno ili ne. I niko nije mogao da mi da pravi i siguran odgovor. E, a onda se ovih proteklih mesec dana znao red, i kada ce onaj covek da se cuje sa minareta, i kada se jede, pije, sexa, pusi i ostalo. Znaci, dok je Ramadan - nema zezanja i trt-mrt. Jedini je problem utvrditi kada isti pocinje i kada se zavrsava. Mi juce dobismo zvanican mail od HR (nisu Hrvati, nego Kadrovska Sluzba) u kome pise da ako Eid ul-Fitr pada u sredu, 2/11 onda ne moramo da dodjemo na posao, a u slucaju da to ipak bude u cetvrtak, onda, boga mi - mora da se radi i u sredu. Pitao sam kako ja to da znam, jeli ili nije taj Eid i ljudi (iskusniji) me posavetovali da ujutro uzmem novine ili pitam prvog komsiju (ako je musliman). E pa, ja tako necu moci mirno da spavam nocas!!! Malocas sam se potrudio, konsultovao Wikipedia-u, a boga mi i jace izvore, i mislim da cu ipak da uzmem novine ujutro...
Lepo kaze nas narod - "Nema muke bez nauke".