Tripoli - saveti za korisnike taksija

  1. Drzite jezik za zubima. Bukvalno. Ulice su u losem stanju, "lezecih policajaca" ima u velikom broju, sto u kombinaciji sa uobicajenim nacinom voznje moze dovesti do toga da doruckujete sopstveni jezik
  2. Ponesite cetku za odelo. Pojaseve niko ne koristi pa ako, u cilju sopstvene sigurnosti, upotrebite isti, po izlasku vozila morate skinuti naslage Saharskog peska sa vaseg desnog ramena.
  3. Pokusajte da se "iskljucite". Taksi vozaci su veoma usluzni i misle da ce voznju uciniti prijatnijom ako vas u toku iste pocaste muzikom sa radija ili kasete. U slucaju da u kolima nemaju radio/kasetofon - neretko pevaju na sav glas. Ah, da... muzika je ponajmanje ona koju Vi volite.
  4. Naucite da ignorisete ono sto se dogadja van taksija. Vozila cesto dolaze iz suprotnog smera, VASOM trakom. Sto kaze moj drug Mile: "mali prekrsaj - velika korist". Molite se Bogu (ili Alahu) da ce jedan od vozaca popustiti i propustiti onog drugog pre nego sto bude kasno.
  5. Obratite paznju na ono sto se dogadja unutar taksija. Zapravo, dovoljno je da (krajickom oka) registrujete trenutak ako/kada vozac Vaseg taksija stavi pojas. Ukoliko se to dogodi - drzite se i molite i Bogu i Alahu.
  6. Ukoliko Vasa destinacija nije jedan od velikih hotela, potrudite se da vam je neko ispise na arapskom. Osim ako niste dobar pantomimicar ili vam je tata iskusni indijanski vodic...

No comments: