Mletački mostovi na Kiparskom "putu kamila"

Nekoliko sekvenci video spota koji se vrti na (ne-znam-kom) satelitu i propagira lepote Kipra privukle su našu pažnju, jer prikazano nismo mogli uklopiti u nama poznate krajolike. Prvi put smo ga videli pre par godina, kada je Kipar već bio iza nas i sa gorčinom smo žalili što, eto baš TO nismo videli dok nam je bilo nadohvat ruke.
Sada, po povratku, Mletački mostovi na starom "putu kamila" bili su pri vrhu naše liste "šta treba videti". Mostovi su sagrađeni u takozvanom Venecijanskom periodu, između 1489 i 1571 godine, prilično su dobro očuvani a tim restauratora i danas radi na nekim neophodnim popravkama. Karavani su ovim putem transportovali bakar iz rudnika na Trodosu u Pafos. Koliko mi je poznato, kamila na Kipru više nema (osim u Camel Park-u) a put sada, jednim svojim delom, predstavlja pešačku stazu kroz prirodu u dužini od oko 17 km. Za one malo manje raspoložene za pešačenje a pritom motorizovane, mostovi su relativno lako dostupni, put koji do njih vodi (desetak kilometara od sela Agios Nikolaos) baš nije prvog reda ali nije ni gola zemlja.
Rečica Diarizos koja protiče ispod najpopularnijeg od mostova bogata je rečnim krabama, zapravo, barem je bila, jer je tokom našeg boravka nekoliko porodica dovelo dečicu sa sve koficama "da se igraju" loveći krabe po plićaku. Napomena za šetače - obratiti pažnju na ljute guje koje čuvaju most.